Na današnji dan na obroncima Trebevića poginulo je 29, a ranjena 64 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad

U organizaciji Udruženja boraca “115 brigada Stari Grad“ danas je na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića  obilježena 28. godišnjica pogibije 29 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad Sarajevo. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća pripadnici Udruženja boraca “115 brigada Stari Grad“, delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, saborci i porodice poginulih odali su počast borcima ove brigade koji su izgubili svoje živote u akciji na Trebeviću.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića obilježavanju je prisustvovala delegacija koji su činili predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc.Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za  odnose s javnošću Almedina Porča i Samir Muhić savjetnik načelnika za boračka pitanja, a ujedno i učesnik ove bitke.

Iz pravca Prvog šumara neprijatelj je izdao naredbu 'hvataj ih žive i kolji'

Tokom današnjeg okupljanja na Šehidskom mezarju Kovači prisutnima se obrati Omer Hujdur još jedan od učesnika ove presudne bitke. Zahvalio se svojim saborcima i porodicama šehida i poginulih boraca kao i saborcima iz Druge viteške i Zelenih beretki koji su se odazvali današnjem obilježavanju godišnjice. Hujdur je sa prisutnima podijelio svoja sjećanja na taj dan.

„Toga dana planirali smo akciju s ciljem uništavanja oružja koje se nalazilo na platou Trebevića i kojim su svakodnevno ubijali građane Sarajeva. Akcija je planirana iz četiri pravca: restoran Vidikovac, Pitine stijene, Kosmatnica i četvrti pravac na kojem sam i sam bio je Dom invalida. Komandant pravca je bio Samir Muhić-Švabo,“prisjetio se Hujdur.

„U noći između 29. i 30.maja prešli smo Veliko i Malo točilo, ušli  u dubinu neprijatelja, došli do Doma invalida i tu smo čekali zapovijed za napad koja je došla oko 11,00 sati. Krenuli smo i prvi dio akcije uspješno obavili.“ Hujdur je dalje ispričao kako mu je javljeno da iz pravca Vidikovca ide neprijateljski transporter i da je krenuo u tom pravcu. Prisjetio se kako su tada živote izgubili njegovi saborci Kenan Imširović, Nedžad Muminović, Šaban Omerović, a ranjen je Mesud Lagumdžija. „Čuli smo iz pravca Prvog šumara neprijateljske komande 'hvataj ih žive i kolji'. Međutim, mi smo uspješno odgovorili njihovim napadima i polako se izvlačili prema Orlovačama. Prilikom povlačenja sam i ja ranjen i tek u bolnici sam saznao i za ostale saborce koji su poginuli,“ ispričao je svoje sjećanje Hujdur.

Istaknuto je da je ovo bila veoma teška akcija, da su pripadnici Prve brdske brigade Stari Grad u toku dejstva granatirani iz svih pravaca, a agresor se umiješao i u Centar veze.
Tog dana ubijeno je 29, a ranjena 64 pripadnika ove brigade. Mi danas živimo u slobodnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini i svjedočimo da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer su spriječili krajnje nakane agresora koji je napao naš grad i domovinu.

30. maja, 1993. godine za odbranu Sarajeva i BiH živote su dali Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomil Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Armin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanjin Ramović, Edhem Selimović, Šaban Omerović i Nasib Velić.