Načelnik Hadžibajrić obišao korisnike plastenika: Uz podršku lokalne zajednice još 15 građana počelo plasteničku proizvodnju

Zahvaljujući podršci svoje lokalne zajednice još 15 stanovnika Starog Grada ove godine počelo se baviti plasteničkom proizvodnjom za što su im osigurani plastenici, prateća oprema i sadni materijal. S ciljem razvoja plasteničke proizvodnje i podrške poljoprivrednicima u Starom Gradu je u posljednjih 13 godina podijeljeno više od 220 plastenika, a za te namjene je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka.

Neke od korisnika plastenika danas je obišao i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić što je njegova redovna godišnja praksa. U direktnoj komunikaciji sa poljoprivrednicima najbolje se stiče dojam o njihovim utiscima i ozbiljnim namjerama da se posvete ovoj grani poljoprivrede. Kako je izjavio načelnik Hadžibajrić, Općina je uvijek na raspolaganju onima koji žele da rade i obrađuju zemlju. U najkritičnijem periodu prošle godine, kada je pandemija mnoge ostavila bez posla, odlukom načelnika dodijeljeno je oko 30 plastenika, a dobili su ih svi koji su podnijeli zahtjev i ispunjavali uslove.

„Danas smo posjetili dvije porodice koje su dobile plastenike i prateću opremu, kao i sadni materijal i zadovoljan sam onim što smo vidjeli, a zadovoljni su i oni, što mi je posebno drago. Mi smo ove godine dodijelili 15 plastenika, a nećemo se na tome zaustaviti,“ izjavio je Hadžibajrić.

„Do kraja godine bit će podijeljeno još šest plastenika veličine 100m2 u saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom ABS. Moram istaći da značajna sredstva izdvajamo svake godine i za podršku bavljenju pčelarstvom, stočarstvom, za dodjelu sadnica voća i svega onoga što može pomoći našim građanima koji žive od obrade svoje zemlje,“kazao je Hadžibajrić.

Među onima koji su ove godine dobili plastenik je Muhamed Fetahović sa Širokače, demobilisani borac u penziji i otac dvoje djece.

"Nikada se nismo bavili poljoprivredom i ovo nam je prvi put. Komšija koji se dugo godina bavi ovim poslom nam je pomogao i prije 10-ak dana posadili smo paradajz, papriku i krastavac i kao što vidite jako lijepo napreduje,“ ispričao je Muhamed i dodao da u plasteniku najviše radi njegova kćerka koja je inače profesor po struci, ali je nezaposlena.

„Veliko hvala Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću što su nam izašli u susret i prepoznali naš pošteni nijet“, kazao je Muhamed.

U ulici Hambina carina u naselju Širokača živi i 81-godišnja Asija Kamber koja je civilna žrtva rata.

Prije 25 godina, čisteći baš ovu baštu u kojoj se nalazi plastenik, Asija je stradala od mine, ostavši bez obje noge i jedne ruke. To ovu vrijednu ženu nije pokolebalo u njenoj namjeri da se bavi poljoprivredom, a velika želja joj je bila da ima plastenik. Ta želja ispunila joj se prije četiri godine kada je od Općine dobila plastenik, a prije nekoliko godina načelnik Hadžibajrić je ovoj hrabroj ženi donirao i elektromotorna invalidska kolica. Ove godine dobila je sadni materijal, te je u plastenik zasadila paprike, paradajz i drugo povrće, a uskoro očekuje i prve plodove.

"Nemam riječi i načina na koji bih se zahvalila. Ovo je četvrta godina kako sadim povrće u plasteniku i meni je ovo kao odlazak na izlet. U njemu provodim najviše vremena, tu pijem kafu, čupkam travu, donosim vodu i zajedno s kćerkom i unukom sadim povrće“, ispričala je Asija. „Ovaj plastenik mi je sve u životu... Ja ne mogu da ne radim ništa, ne mogu da sjedim, eto onako... Ja sam stalno u bašti, u plasteniku, a sve sa samo ova dva moja prsta koja su mi ostala,“dodala je.

Uz općinskog načelnika, današnjoj posjeti prisustvovali su i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću Almedina Porča, te u ime Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica stručni savjetnik Sanin Hadžibajrić.

Za 15 plastenika i sadni materijal koji je podijeljen ove godine, novim i starim korisnicima, iz budžeta je izdvojeno skoro 45.000 KM. Osim toga, poljoprivrednicima koji su aplicirali za sjemenski materijal podijeljeno je 800 kg sjemenskog krompira i 70 kg sjemenskog crnog luka.