Načelnik Hadžibajrić se obratio na otvaranju Sedme internacionalne konferencije Sarajevo i svijet

U Sarajevu je danas otvorena Sedma internacionalna konferencija Sarajevo i svijet, koja se održava online putem na Zoom platformi. Na otvaranju konferencije govoriili su Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna organizatora konferencije, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva.

Konferencija će i ove godine okupiti brojne učesnike, naučnike i javne radnike, a raspoređena je oko pet raspravnih stolova koji će se održavati do petka, 28.maja.

„Odluka organizatora da ni ovu ni prošlu godinu, u kojima svijet trpi pandemijsku opsadu, ne propusti već da u skladu s izvornom namjerom nastavi okupljati naučnike i druge javne radnike, zavrjeđuje i priznanje i poštovanje. Zato svima vama u ime Općine Stari Grad Sarajevo želim iskazati iskreno poštovanje, te vas zamoliti da svojim prijedlozima i rezultatima i dalje doprinosite realiziranju velikog ideala Sarajeva,“ kazao je prilikom svog obraćanja učesnicima načelnik Hadžibajrić.

„ Želio bih naglasiti da sam i lično i u svojstvu načelnika Općine Stari Grad Sarajevo uključen u inicijativu da svake godine u maju organizujemo okupljanje naučnika i javnih radnika iz zemlje i svijeta radi preispitivanja naših razumijevanja mjesta i uloge Sarajeva u političkim, kulturnim i ekonomskim odnosima prema bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi, a tako i prema svijetu kao cjelini,“dodao je.

„Ovu konferenciju, kao i prethodne i buduće, vidim kao snaženje upravo tog što nam kao novo osvješćenje svega sarajevskog i svega bosanskog treba koliko i zrak, i voda, i hljeb,“ rekao je, između ostalog načelnik Hadžibajrić.

Kompletno obraćanje općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića pročitajte ovdje.

Važna uloga i misija konferencije

Gradonačelnica Karić je u svom obraćanju kazala da su Sarajevu, kao gradu okrenutom ka budućnosti potrebni ovakvi projekti i teme koje su uvijek ektuelne.

„Sarajevo treba da ponudi ambijent za ugodan i siguran život i ambijent za investicije i biznis, jedno bez drugog ne ide. Bez toga je nezamisliva solidarnost, zajedništvo, socijalna stabilnost, a samim tim i sreća i zadovoljstvo građana. Mnogo je razloga što smo danas ponosni što pripadamo Sarajevu, gradu koji uistinu ima šta da ponudi: od jedinstvenog šarma i tradiconalne gostoljubivosti do svojih graditeljskih, prirodnih, putnih i drugih dragocjenosti što ga svrstava u jednu od poznatih evropskih prijestolnica. Čestitam na organizaciji ovoga skupa i vašoj važnoj ulozi i misiji u provođenju analiza,” kazala je gradonačelnica Karić.

Konferencija će trajati do petka, otvorena je za javnost i medije, a teme o kojima će se raspravljati su:

„U pandemijskim vidicima nakon godine iskustva“, „U vizijama održivog urbanističkog razvoja, postojanog i inkluzivnog Sarajeva“, „U filozofijskim, geopolitičkim, geostrategijskim, komunikacijskim, ekološkim i energetskim izazovima“, „U vidicima kulturnog naslijeđa“ i „U antropologijskim osvjetljenjima: Ključ zavičaja i dijasporijska traganja“.