Općina Stari Grad nudi mogućnost izgradnje stambenih objekata u mirnom okruženju naselja Mošćanica

Općina Stari Grad raspisala je javni konkurs za zainteresovane investitore u kojem nudi mogućnost izgradnje deset stambenih objekata kolektivnog tipa stanovanja u prirodnom i mirnom okruženju naselja Mošćanica. U pitanju je građevinsko zemljište na području Gazijinog hana, u ulici Sarajevskih gazija.

Na lokaciji je moguća izgradnja stambenih objekata kolektivnog tipa, spratnosti: suteren, visoko prizemlje i sprat. Riječ je o lijepom i prostranom placu za gradnju u prirodnom okruženju i sa prilazom iz ulice Sarajevskih gazija.

Naselje Mošćanica inače asocira na opuštajuću prirodu i mjesto gdje mnogi vole pobjeći od gradske vreve i gužve, a u isto vrijeme biti blizu gradskim dešavanjima. Svojom površinom Mošćanica je najveća mjesna zajednica u Starom Gradu i zauzima 1/3 ukupne površine ove općine.

Budući investitor bit će obavezan da arhitekturu novih objekata uklopi sa ambijentom i poštuje odredbe Odluke o provođenju Regulacionog plana.

Olakšavajuća okolnost za investitore je ta što na lokaciji postoji infrastrukturna mreža, a osim stambenih objekata, postoji mogućnost i za izgradnju parking-prostora za buduće stanare.

Važno je naglasiti da se Općina Stari Grad prilikom odluke za prodaju ovog zemljišta i određivanja cijene vodila trenutnom ekonomskom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa, te je urađen i prateći elaborat. Početna prodajna cijena za zemljište, za V stambenu zonu iznosi 225.000 KM. Zainteresovani investitori trebaju poslati svoje ponude Općini Stari Grad, a javno otvaranje prijava izvršit će se 11.06.2021. godine u Općini Stari Grad u 15,00 sati, te će zemljište biti prodato onome ko ponudi najvišu cijenu.

Općina Stari Grad najavila je da će ovaj konkurs biti otvoren 15 dana, počevši od 21.maja, 2021. godine, a svi detalji mogu se pročitati na općinskoj web stranici www.starigrad.ba, sekcija “javni pozivi, konkursi i ogasi” - http://starigrad.ba/v2/txt.php?id=165.