Načelnik Hadžibajrić čestitao 02.maj Dan Općine Stari Grad

Image

Uvažene građanke i građani općine Stari Grad Sarajevo,

čestitam vam Dan Općine Stari Grad, 02.maj. Na ovaj dan, prije tačno 29 godina, vodila se presudna bitka za odbranu naše općine, Sarajeva i Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Danas, u ovim teškim i izazovnim vremenima, više nego ikad moramo biti ponosni na svoju državu Bosnu i Hercegovinu, na svoj grad i na ovu općinu jer u ovoj općini se branila Bosna i Hercegovina.

Stari Grad je mjesto iz kojeg je sve počinjalo jer je svojevremeno i bivši predsjednik rahmetli Alija Izetbegović ovdje boravio i donosio brojne odluke. Ova općina je oduvijek bila pokretač i motorna snaga.

A, ne smijemo zaboraviti ni da je upravo ovdje, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, 18.maja 1992. godine postrojena Prva brigada policije Stari Grad koju su tada činili hrabri, mladi momci koji su spremno stali na branik naše općine i cijelog grada.

Posebno se na ovaj dan sjećamo naših šehida i palih boraca, onih koji su prolili krv i dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo. Cijenjene građanke i građani nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu kao ni doprinos svih onih koji su branili ovu zemlju. Ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali istovremeno moramo graditi zajedničku, bolju budućnost. Budućnost u kojoj će biti mjesta za sve one koji vole ovu općinu, ovaj grad i ovu domovinu i u kojoj više nikada neće pasti ničija krv niti ijedna nevina žrtva.

Sretan vam 02. maj.

 

Općinski načelnik

mr Ibrahim Hadžibajrić