Općina Stari Grad i NVO Arbeiter – Samariter – Bund realizuju projekat podjele plastenika građanima

Općina Stari Grad i njemačka humanitarna nevladina organizacija Arbeiter – Samariter – Bund dodijelit će stanovnicima ove općine plastenike, sadni materijal, te organizovati edukacije o uzgoju u plasteničkim uslovima i samoj eksploataciji proizvoda. Na ovaj način omogućit će se građanima bavljenje plasteničkom proizvodnjom kako bi se sebi osigurali osnovne uslove za život, a korisnici plastenika bit će izabrani na osnovu stvarnih potreba i mogućnosti za bavljenje poljoprivredom.

Kroz projekat “Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini “, Arbeiter – Samariter – Bund podijelit će 140 plastenika širom BiH, a u Starom Gradu će ih dobiti pet individualnih i jedan kolektivni korisnik. No, kako je istakao općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, Općina će i dodatno dijeliti plastenike građanima kroz projekte koji se realizuju iz ovogodišnjeg budžeta.

Povodom realizacije ovog projekta, općinski načelnik Hadžibajrić i direktor NVO Arbeiter Samariter Bund (ASB) Elmir Bojadžić potpisali su danas sporazum o saradnji.

“Ovo je peti projekat dodjele plastenika u BiH koji finansira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno vlada Federalne Republike Njemačke, a implementira ASB. U ovom konkretnom projektu, u vrijednosti od 450 000 KM, biće podijeljeno 140 plastenika u 16 lokalnih zajednica u čitavoj BiH,” kazao je Bojadžić. Istakao je da mu je izuzetno drago što ovaj projekat uključuje i općinu Stari Grad, podsjetivši na raniju uspješnu saradnju kroz projekte deminiranja.  “Prve aktivnosti na podjeli plastenika očekujemo u avgustu ili septembru. Drago nam je što smo u mogućnosti da pomognemo svim ovim ljudima,” kazao je.

Podijeljeno više od 200 plastenika u Starom Gradu

U vremenu kada pandemija korona virusa dovodi do sve veće nezaposlenosti, evidentno je da se veliki broj ljudi odlučuje za obradu zemlje. Najbolji pokazatelj za to je činjenica da je Općina Stari Grad prošle godine dodijelila čak 33 plastenika građanima, iako je prvobitno planiran manji broj. No, upravo iz navedenih razloga, načelnik Hadžibajrić donio je odluku da plastenik dobiju svi građani koji su aplicirali.

“Od 2009. godine do danas mi smo podijelili više od 200 plastenika građanima općine Stari Grad i o njima se vodi evidencija. Prošle godine su dobili svi oni koji su nam se obratili i ispunjavali uslove. Nastavit ćemo pomoć našim građanima. Ovih šest plastenika će sigurno otići u prave ruke i maksimalno će biti iskorišteni, kazao je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da će općina nastaviti saradnju sa organizacijom Arbeiter – Samariter – Bund, te da će u narednom periodu nastojati kroz zajedničko djelovanje građanima osigurati i poljoprivredne mašine.

Korisnici pet plastenika iz ovog projekta bit će izabrani u koordinaciji sa Službom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a u samu realizaciju projekta bit će uključena i Služba za privredu, koja će morati dati stručno mišljenje o mjestu za postavljanje plastenika. Šesti plastenik bit će dodijeljen kolektivnom korisniku - Humanitarnoj organizaciji „Merhamet“, kao organizaciji koja pomaže socijalno ugroženim stanovnicima. Projekat će u ime Općine Stari Grad voditi Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Pored Općine Stari Grad Sarajevo, ASB ovaj projekat realizuje u općinama/gradovima: Jablanica, Srbac, Bosanski Petrovac, Rudo, Teslić, Travnik, Grad Bijeljina, Bugojno, Grad Zvornik, Šekovići, Usora, Višegrad, Novo Goražde i Petrovac.