Sanirane devastirane ploče i oštećenja u Aleji ambasadora

Sanirane su devastirane ploče sa imenima ambasadora u Aleji ambasadora, a izvršena je i popravka oštećenog kamenog zida iznad kojeg se sade lipe.

Podsjećamo, Služba za investicije i komunalne poslove izvršila je u februaru ove godine obilazak Aleje ambasadora, prilikom čega je ustanovljeno da su nepoznati počinioci uništili šest ploča sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu posadili svoja stabla lipe. Također, utvrđeno je i oštećenje kamenog zida iznad kojeg se sade lipe. Iz Službe su potvrdili da je prethodnih dana izvršena sanacija štete.

„Odlučili smo uraditi detaljno uređenje lijevog zida u pravcu Kozije ćuprije. Radovi su podrazumijevali postavljanje uklonjenih kamenih pločica sa zida, te ponovnu izradu i zamjenu svih šest oštećenih ploča sa imenima ambasadora. Također, ukupno 133 ploče sa imenima ambasadora smo očistili, izbrusili, te prefarbali slova gdje je to bilo potrebno“, kazali su u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, koja je vodila projekat. Za ove radove izdvojeno je oko 6.500 KM.

Aleja ambasadora je jedna od najljepših prirodnih oaza u neposrednoj blizini grada.

Nažalost, taj lokalitet je vrlo često na meti vandala, koji i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Općina Stari Grad i ovom prilikom apeluje na čuvanje javnog dobra što Aleja ambasadora zasigurno i jeste.