Nastavljeni zborovi građana: Sastanak sa građanima Ferhadije, Mjedenice i Baščaršije

U Velikoj sali Općine Stari Grad sinoć je održan Zbor građana mjesnih zajednica Ferhadija, Mjedenica i Baščaršija, čime se nastavlja otvorena i direktna komunikacija sa građanima ove općine, prilagođena epidemiološkoj situaciji i uz poštivanje propisanih mjera. Praksa općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, od njegovog prvog mandata pa do danas je razgovor sa građanima kako bi na što bolji, transparentniji i efikasniji način predstavio svoj rad i rad Općine Stari Grad, te saslušao probleme i prijedloge svojih građana.

Stanovnicima tri centralne starogradske mjesne zajednice sinoć su se obratili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić i šef Odsjeka za investicije Damir Džaferović.

Sastanak je otvorila pomoćnica načelnika Selma Velić, koja je pojasnila da se zborovi održavaju s ciljem okupljanja građana i predstavnike Općine na jednom mjestu, rješavanja problema, te planiranja budućih aktivnosti. Do kraja februara građani svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu će imati priliku razgovarati sa načelnikom Hadžibajrićem i rukovodiocima službi u Općini Stari Grad.

Načelnik će posjetiti sve mjesne zajednice

Načelnik Hadžibajrić se zahvalio stanovnicima Ferhadije, Mjedenice i Baščaršije na dolasku. „Izbori su završeni i odlučio sam da posjetim svaku mjesnu zajednicu. Želim saslušati vas građane i pokušati, zajedno sa svojim službama i vijećnicima koji me podržavaju, realizovati vaše realne zahtjeve,“ kazao je. Istakao je da je podrška građana u ovim mjesnim zajednicama na prethodnim lokalnim izborima mogla biti bolja jer kao i uvijek od toga zavisi realizacija projekata i napredak lokalne zajednice.

Od planiranih projekata, načelnik je najavio da će se ove godine raditi sanacija ulice Hamdije Kreševljakovića - dijela koji se nalazi u Starom Gradu, od mosta Drvenija do Trga Austrije. Također, u planu je i sanacija ulice Telali na Baščaršiji, rješavanje problema ruševnog objekta „Estrada“, te redovno tekuće održavanje ulica.

Problem nelegalnog parkiranja

Građani su istakli dobro poznati problem nepropisnog parkiranja u starogradskoj jezgri, te predložili postavljanje ograda na više lokacija. „Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ima veliku obavezu i odgovornost da redovno kažnjava neodgovorne pojedince za nepropisno parkiranje. Po mom mišljenju, ta kazna bi trebala biti mnogo viša nego što je trenutno, ta cifra je smiješna i potiče mnoge da se parkiraju gdje žele. Sagradili smo vrhunsku podzemnu garažu u srcu Starog Grada prošle godine. Ko želi da vozilom direktno dođe u jezgru grada, uživa, završi posao, obavi vjersku dužnost i drugo ima mogućnost parkinga u toj garaži, umjesto nepropisnog parkiranja na drugim nedozvoljenim mjestima“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc.Mirza Batalović koji je istakao da je u Općini Stari Grad konstituisano Općinsko vijeće prije svih drugih lokalnih zajednica. „Želim građanima pojasniti na jednostavan način funkcionisanje tog općinskog tijela. Nažalost, u mnogim općinskim vijećima u Sarajevu i šire se formiraju grupe da rade protiv svega onoga što predlaže općinski načelnik. U toj situaciji su građani najviše na gubitku. Iskreno se nadam da Općinsko vijeće Stari Grad neće tako djelovati do kraja 2024. godine, već da ćemo biti podrška i dodatna snaga načelniku Hadžibajriću koji radi za dobrobit građana Starog Grada i to kontinuirano svojim djelima dokazuje od 2008. godine“, kazao je predsjedavajući Batalović.

Ostali projekti...

Damir Džaferović, šef Odsjeka za investicije naveo je prisutnim i ostale realizovane projekte u ovim mjesnim zajednicma. „Kada je riječ o ulaganjima u ove tri mjesne zajednice, izdvojio bih sanaciju ulice Petrakijina u cijeloj dužini od 220 metara. Riječ je o vrlo prometnoj saobraćajnici koja povezuje starogradsku jezgru sa poznatim naseljem Mejtaš. Sanirani su i trotoari u ulici Mula Mustafe Bašeskije, dionica od tramvajske stanice Katedrala do spoja sa ulicom Niže banje – prekoputa Gradske tržnice, dužine 150 metara. Sanirano je i kaldrmisano i armirano-betonsko stepeništa u ulici Za beglukom koje se dijelom proteže kroz MZ Mjedenica,“ kazao je.

Od projekta koji će biti realizovani na području ovih mjesnih zajednica izdvojena je i rekonstrukcija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović koji će postati jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu. Građanima je rečeno da je za to već završena projektno-tehnička dokumentacija.