Zbog pandemije u 2020. godini sklopljeno manje brakova nego inače

Image

Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju rezultati i sačinjavaju godišnji izvještaji o radu. U godini koja je iza nas, pandemija korona virusa odrazila se na sve sfere života, pa tako i na sklapanje brakova kojih je u Starom Gradu bilo manje nego inače...

Prema podacima Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, u našoj općini je u 2020. godini sklopljeno 212 brakova. Poređenja radi, u 2019. godini sklopljeno je 280 brakova, 240 brakova u 2018. godini i 290 u 2017. godini.

Na početku pandemije, vjenčanja su se u Starom Gradu održavala uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, vodeći računa o dezinfekciji, fizičkoj distanci, uz maske i rukavice, samo uz prisustvo mladenaca i kumova, bez zvanica.

S obzirom da je tokom ljeta epidemiološka situacija bila znatno povoljnija, broj prisutnih zvanica na vjenčanjima je bio malo viši, ali i dalje uz strogo pridržavanje distance i drugih mjera. Ista praksa se zadržala do danas.

„ Najveći broj vjenčanja obavili smo u prostorijama Općine Stari Grad. Ipak, neki parovi su se ipak odlučivali za vjenčanja u hotelima i restoranima, te je matičar u 2020. godini 27 puta izlazio na teren kako bi sklopili nove brakove.“, poručili su u Službi za opću upravu i inspekcijske poslove.

Važno je naglasiti da su i pored otežanih okolnosti, uposlenici svih općinskih službi, pa tako i Službe za opću upravu i inspekcijske poslove od kojih određeni broj djeluje u Šalter sali, građanima uvijek stajali na raspolaganju i pružali im sve redovne usluge.