OIK Stari Grad: Za glasanje putem mobilnih timova prijavljen 401 birač, putem COVID timova 85 birača

Jutros u 06,00 sati Općinska izborna komisija Stari Grad počela je raspodjelu materijala za 13 redovnih mobilnih timova koji će danas obići sve adrese birača prijavljenih za glasanje putem mobilnog tima. Pravo na glasanje putem mobilnog tima imaju svi birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, a prijaviti su se mogli najkasnije do 14.10.2020. godine.

Prema riječima Mirze Imamovića, predsjednika Općinske izborne komisije Stari Grad, za glasanje putem mobilnih timova u Starom Gradu prijavio se 401 birač.

Na terenu će danas biti i COVID timovi koji će obići birače pozitivne na Covid 19 na kućnim adresama. Ovi birači mogli su se prijaviti putem maila oik@starigrad.ba ili zvaničnim viber brojem 062/846-656 za glasanje. Bilo je potrebno da pošalju fotografiju ličnog dokumenta i medicinskog nalaza koji potvrđuje da su covid pozitivni, sa zahtjevom za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića. Ovo pravo se može ostvariti još do 09,00 sati jutros.

„COVID timovi kreću od 7,30. U OIK-u dobijaju biračke spiskove i idu prema tom planu preuzimanja na biračka mjesta gdje preuzimaju kovertirane glasačke listiće, a potom idu na adrese birača. Do 09,00 sati jutros se mogu prijavljivati birači koji su covid pozitivni,“ izjavio je Imamović.

Prema njegovim riječima, do 06,00 sati jutros se prijavilo 85 covid pozitivnih birača iz Starog Grada za glasanje na ovaj način.