OIK Stari Grad: Edukacija predsjednika i članova biračkih odbora

Općinska izborna komisija Stari Grad, u skladu s Pravilnikom o provođenju izbora, provodi višednevnu obaveznu edukaciju za članove biračkih mjesta za predstojeće Lokalne izbore 2020, koji će se održati 15. novembra, 2020. godine.

Direktna obuka ili putem online aplikacije

S obzirom na pandemiju koronavirusa obuka će se provoditi na dva načina i to: direktnim prisustvom i putem online aplikacije, potvrdio je predsjednik Općinske izborne komisije Stari Grad, Mirza Imamović. „Svi kanditati političkih subjekata koji su predloženi za rad u redovnim biračkim mjestima su kontaktirani, obavljen je razgovor s njima i data im mogućnost izbora da li žele obuku putem online aplikacije ili direktnim prisustvom“, istakao je Imamović.

Direktna obuka će biti provedena za 180 članova biračkih odbora, dok će za 260 članova biti provedena putem online aplikacije i to u dvije grupe. Direktna obuka će se provoditi u Velikoj sali od 02. do 06. novembra u terminima od 16,30 i 18,30 i to po 30 ljudi u sali. Sve obuke provodit će Mustafa Laković iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a prva obuka je održana jučer (02.11.2020. godine) u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Za vikend 07. i 08. novembra, 2020. godine planirano je testiranje članova biračkih odbora koji prođu obuku u terminima koji će se naknadno utvrditi.

Redovne aktivnosti CIK Stari Grad

Općinska izborna komisija Stari Grad provodi i ostale aktivnosti za predstojeće Lokalne izbore 2020. „Radimo na akreditiranju predloženih posmatrača političkih subjekata, čiji je rok istekao 31. oktobra, 2020. godine. Trinaest političkih subjekata je predložilo 721 kandidata za posmatrače. Svi oni će biti akreditirani od strane Općinske izborne komisije Stari Grad“, pojašnjava Imamović.

Što se tiče mobilnih timova, prijave za članove mobilnih timova završene su jučer 02. novembra, 2020. godine. Inače, birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, svoje biračko pravo mogu ostvariti glasanjem putem mobilnih timova. Za ovakvo glasanje prijavljeno je 350 birača.

Naredni korak je sastanak sa Policijskom stanicom Stari Grad, a povodom obezbjeđenja biračkih mijesta i osjetljivog biračkog materijala koji će biti uskladišten u prostorijama Općine Stari Grad.

Broj registrovanih birača 36.875

Što se tiče pandemije koronavirusa, Imamović je kazao da će se Općinska izborna komisija prilagođavati trenutnim epidemiološkim mjerama, te da će biti osigurana dezinfekcijska sredstva koja će se koristiti na biračkim mjestima uz obaveznu fizičku distancu.

U općini Stari Grad će na dan Lokalnih izbora 2020. godine biti otvoreno 46 biračkih mjesta, a ukupan broj registrovanih birača na području ove općine je 36.875.