Sa građanima Mahmutovca nakon završetka projekta vrijednog 750.000 KM: Dobili smo dugoročno rješenje

Završen je projekat uvođenja nove vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije na Mahmutovcu: u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak. Radovi su trajali nešto više od tri mjeseca, a zamijenjeno je po 300 metara neispravnih cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju, te postavljeno 300 metara novih cijevi za vodu i asfaltirana kompletna dionica. Sva domaćinstva na ovoj dionici dobila su nove priključke i konačno su riješeni višegodišnji problemi loših instalacija, ispucalih cijevi i oštećenog asfalta u ovom naselju.

Projekat kroz tri mjesne zajednice

Povodom završetka ovog velikog projekta, dio naselja u kojem su se izvodili radovi posjetio je danas općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa pomoćnikom načelnika za investicije i komunalne poslove Adisom Hadžovićem, pomoćnicom načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selmom Velić i pomoćnicom načelnika za odnose s javnošću Almedinom Porča.

Hadžović je načelnika upoznao sa izvedenim radovima, dok su građani iz prve ruke govorili o svojim utiscima i izražavali zadovoljstvo.

„Rođena sam na Mahmutovcu, u ulici Paje. Infrastruktura na Mahmutovcu nikada nije bila bolja, jer prije smo imali dosta problema. Sjećam se da su nekad 80-ih godina položene neke cijevi u gornjem dijelu ulice, ali vjerujte vrlo brzo poslije toga počeli su kvarovi, curenja, pa onda opet opravke i tako u nedogled. Sada smo dobili dugoročno rješenje i urađen je dobar posao,“ ispričala je Šerifa Porča. Istog mišljenja je i 81-ednogodišnji Uzeir Subašić, također starosjedilac Mahmutovca.

„Ovo je velika radost za nas stanovnike. Prije je zaista bilo svega i svačega, pucale su te stare cijevi i ne sjećam se kad su postavljene. Pamtim prije 30 godina da je ovdje pretežno bio makadam, a tadašnje općinske vlasti su tražile od nas građana da sakupljamo novac za asfaltiranje i saniranje. Sad smo dobili novi asfalt, zamijenjene su kanalizacione i vodovodne cijevi i sve je odlično,“ ispričao je Uzeir.

Radit će se i ulica Sulejmana Zolja

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da su ovi radovi samo dio velikog projekta koji je počeo prije dvije godine iz ulice Kurtin sokak.

„Iznos kompletnog projekta, od Kurtinog sokaka do Mahmutovca je oko milion i 200 hiljada KM. Ulaganje na ovom mjesnom području se ne završava, potpisali smo ugovor za izvođenje radova u ulici Sulejmana Zolja vrijednosti oko 558.000 KM gdje će se također raditi zamjena instalacija. Ti bi radovi mogli uskoro početi, ovisno od vremenskih prilika, a mijenjat će se instalacije koje nisu rađene skoro 70 godina,“ najavio je načelnik Hadžibajrić.

„Ranije se malo ulagalo u padinska područja Starog Grada i mi smo to nastojali promijeniti, a i ubuduće ćemo to raditi. Građani su danas potvrdili da su zadovoljni izvedenim radovima i drago mi je zbog toga,“ dodao je.

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže počeo je 2018. godine iz mjesne zajednice Bistrik, preko Toka-Džeke do Mahmutovca, a obuhvatio je ulice Bistrik potok, Pastrma i Kurtin sokak. Posljednja faza, u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak rađena je od jula do oktobra ove godine. Ukupno je na cijeloj dionici postavljeno 1.200 metara nove kanalizacione mreže, a u cijeli projekat uloženo je više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Radove na Mahmutovcu finansirali su Općina Stari Grad i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad.