Sanirana kaldrma i stepenište Za beglukom: Za građane Širokače najkraća ruta do srca grada

Realizovan je još jedan projekat u općini Stari Grad kojim se ispunjavaju prijedlozi i zahtjevi građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja. Riječ je o sanaciji kaldrmisanog i armirano-betonskog stepeništa u ulici Za beglukom koje se proteže duž mjesnih zajednica Širokača, Bistrik i Mjedenica.

Stepenište u ulici Za beglukom je iznimno frekventna pješačka zona, odnosno jedna od glavnih pješačkih veza od Mjedenice, Bistrika, pa do Širokače. U jednom dijelu je kaldrma, a u drugom betonske ploče.

Prethodno stanje stepeništa, pogotovo kaldrmisanog dijela, bilo je izuzetno loše, pogotovo za vrijeme zimskih mjeseci kada je kretanje poprilično otežano i rizično za starije osobe.

U razgovoru sa građanima ove starogradske ulice saznali smo da će sanirana kaldma mnogo značiti sa estetskog, ali prvenstveno praktičnog i sigurnosnog aspekta. „Presretni smo zbog radova na našem starom stepeništu niz ulicu, jer ga koristimo jako često, to nam je najbrža pješačka ruta do srca grada. Na nekim dijelovima je bilo potpuno urušeno,“ izjavio je na početku radova Huso Ahmethodžić koji živi na broju 43 ulice Za beglukom.

Što se tiče samih radova, prvo je sanirano oko 40 metara betonskog stepeništa koje se nalazi iznad tunela na tranzitu, a potom se prešlo na donji dio ulice gdje ovo stepenište ima kaldrmisanu strukturu. Na tom dijelu izvršena je sanacija ukupno 120 metara kaldrmisanih stepenica. Projekat je koštao oko 53.000 KM, a za njegovo izvođenje bila je zadužena firma 'Klico trans gradnja' iz Sarajeva.