Uposlenici Općine Stari Grad u humanoj akciji Race for the cure

Tim Općine Stari Grad Sarajevo, predvođen kapitenom tima općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, održao je danas simboličnu šetnju „Race for the cure“ koju su posvetili svim svojim kolegicama koje su se borile sa rakom dojke. Ni kiša i loše vrijeme nisu spriječili članove tima da na ovaj način odaju počast svim svojim kolegicama za koje kažu da su heroine na koje je ponosna cijela Općina Stari Grad.

-One su naše heroine i ponosni smo na njihovu borbu, snagu i herojstvo koje su pokazale u borbi s ovom opakom bolešću. Naše hrabre kolegice nisu nikada posustale, niti su dozvolile da im se bolest ispriječi na njihovom putu. Ostale su snažne, dostojanstvene, dobre majke, supruge, kćerke i uspješne poslovne žene na koje je ponosna cijela Općina Stari Grad Sarajevo, poručeno je tokom današnje šetnje.

U tim Općine Stari Grad registrovalo se više od stotinu uposlenika, a zahvaljujući njihovim registracijama i velikodušnosti sponzora, prikupljeno je oko 3.500 KM. Kapiten tima, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić se zahvalio svim uposlenicima koji su podržali akciju, kao i sponzorima, te istakao važnost podrške ovakvim akcijama, kao i na važnost preventivnih pregleda.

„Željeli smo kao lokalna zajednica učestvovati u ovoj akciji i skrenuti pažnju na borbu svih žena oboljelih od raka dojke. I prije smo se uključivali u slične akcije, a svim našim uposlenicama obezbijedili smo sistematske preglede u Zavodu za zaštitu žena i materinstva. Puno žena je zahvaljujući tom pregledu otkrilo određene probleme i na taj način se blagovremeno djelovalo i nekima je spašen život. Žao mi je što dosta žena otkrije bolest u kasnom periodu i ovom prilikom apelujem na sve žene da vrše redovnu kontrolu kako ne bi dolazili u situaciju da bude prekasno za liječenje,“ poručio je općinski načelnik mr Hadžibajrić.

Među današnjim učesnicima šetnje bile su i uposlenice Općine Stari Grad koje su se uspješno izborile kako sa rakom dojke, tako i drugim opakim kancerogenim oboljenima. Njihova poruka je jedinstvena – zajedno smo jači u borbi i obavezno idite na preventivne preglede. Jedna od onih kojima je preventivni sistematski pregled spasio život je i Samija Šabeta.

„Još 2009. godine, zahvaljujući sistematskom pregledu koji nam je osigurala Općina Stari Grad otkriven mi je tumor na obje dojke. Odmah sam operisana i problem je riješen zahvaljujući pravovremenom pregledu, jer nažalost nisam od onih koji su redovno išli na te vrste pregleda,“ ispričala je Samija.

Ove godine ponovo smo imali organizovan sistematski pregled. Otišla sam ljekaru krajem jula. Bojala sam se da ne dođe do sličnih problema kao 2009. godine, međutim ispostavilo se da sada imam druge, ginekološke probleme. Odmah sam operisana i sada je sve, hvala Bogu dobro i ja se u ponedjeljak vraćam na posao. Dugujem ogromnu zahvalnost općinskom načelniku i Općini Stari Grad koji su mi omogućili preglede jer ne znam da li bih drugačije otišla ljekaru i otkrila bolest,“ kazala je. Na kraju je imala poruku za sve žene:“Ovim putem svim ženama općine Stari Grad, Kantona Sarajevo, države Bosne i Hercegovine i čitavog svijeta poručujem da redovno idu na preglede kako ne bi došle u situaciju da se moraju operisati, odnosno da su oboljele, a da to nisu znale,“ kazala je Samija kojoj je kapiten tima, načelnik Hadžibajrić danas simbolično uručio priznanje „Heroine Općine Stari Grad“.

Tim Općine Stari Grad Sarajevo svoju šetnju „Race for the cure“ održao je danas na prostoru Darive.