Sanirana ulica Halilbašića na Kovačima

Okončana je sanacija desete ulice iz velikog zajedničkog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo vrijednog oko 1,4 miliona KM. Projekat je predviđao sanaciju dvanaest ulica, deset je završeno, u jedanaestoj (Rogina) radovi se izvode i preostaje još sanacija ulice Bakije sokak.

„Nakon što je izvođač konzorcij 'OXA' – 'DEMUS' iz Sarajeva završio sanaciju obližnjih ulica Očaktanum i Mišćina, prešlo se na radove u ulici Halilbašića na Kovačima. Projekat je obuhvatao sanaciju ukupno 220 metara ove ulice. Također, željeli smo sačuvati autentični izgled, te smo izvršili i sanaciju oko 100 metara oštećenih kaldrmisanih trotoara, a ti su se radovi radili ručno i zahtijevali su više vremena“, pojasnili su u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.

Projekat je prije zavšnog asfaltiranja iskoristio i telekom operater koji je izvršio zamjenu svojih kablova, dok je KJKP 'ViK' uradio pročišćavanje svojih šahtova. Investicija za sve tri ulice, koju su zajednički finansirali Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, iznosila je oko 354.000 KM.

Zajedničkim projektom Općine i Direkcije dosad su sanirane ulice:

Berkuša mala (MZ Toka - Džeka), Hasana Kaimije (MZ Medrese), Vareška (MZ Medrese), Očaktanum (MZ Medrese), Mišćina (MZ Vratnik), Bijela česma (MZ Vratnik), Hrvatin (MZ Bistrik), Balibegovica (MZ Bistrik) i Petrakijina (MZ Ferhadija). U toku su radovi u ulici Rogina.