Sa građanima u At mejdanu: O svemu sa stanovnicima Ferhadije, Mjedenice i Baščaršije

Prijemi stranaka na otvorenom ovog ponedjeljka nastavljeni su za građane mjesnih zajednica Ferhadija, Mjedenica i Baščaršija, a događaj je održan u parku At mejdan.

Najčešća pitanja sa kojima su se građani danas obraćali službama bila su iz oblasti inspekcijskog nadzora, zelenih površina i njihovog održavanja, ali i pitanja koja nisu u nadležnosti općine, poput održavanja stubišta u zgradama kolektivnog stanovanja i slično.

Imajući u vidu značajna ulaganja u infrastrukturu ove tri mjesne zajednice posljednjih godina, ni ne čudi što su se građani obraćali potpuno drugačijom tematikom nego u ostalim mjesnim zajednicama.

Podsjećanja radi, u proteklim godinama potpuno je rekonstruisan Baščaršijski trg, ulica Bravadžiluk i Bravadžiluk mali, zatim Sarači, kompletna ulica Ferhadija, Luledžina, Kračule, Štrosmajerova, Petrakijina, restaurirana zgrada Muzičke akademije, 'utopljen' objekat Zavoda Mjedenica i sagrađeno sportsko igralište pored Zavoda, izvršena rehabilitacija parka At mejdan uz povećanje zelenih površina, sagrađena Bakr-babina džamija, restauriran areheološki lokalitet At mejdan i brojni drugi projekti.

 

I članice Centra za promociju zdravlja imale pitanja

Među projektima realizovanim u ove tri mjesne zajednice je i pokretanje Centra za promociju i unapređenje zdravlja za osobe treće životne dobi kojim upravlja Udruženje „Generacija“, a koji je smješten na Obali. Rad Centra finansira Općina Stari Grad, a svakodnevno članovi imaju terapijske vježbe u parku At mejdan. Tako je bilo i danas kada su se članice ovog Centra poželjele slikati sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, ali i postaviti nekoliko konkretnih pitanja. „Zanimalo me kakvi su planovi za Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Načelnik mi je potvrdio da je u planu podzemna garaža, ali da na površini neće biti parking nego uređena površina sa zelenilom i spomen-obilježjima. To me obradovalo i rado ću podijeliti ovu vijest sa svojim prijateljicama jer je to naša mjesna zajednica,“ kazala je jedna od članica Centra.

Načelnik Hadžibajrić je poželio članovima Centra da ih zdravlje i dalje dobro služi, te najavio da će ih uskoro posjetiti i izdvojiti više vremena za razgovor sa njima.

Dok su pomoćnici načelnika sa svojim saradnicima odgovarali na pitanja građana, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pozdravio je sve građane koji su se zatekli u At mejdanu u momentu njegovog dolaska, kazavši da je Općina servis građana i da je ovo za njih idealna prilika da postave sva pitanja koja žele. „Na ovaj način 'otvaramo' službe za sve naše građane i dolazimo do njih, u njihove mjesne zajednice. Drago mi je kada se građani odazovu i dođu da rješavaju svoje probleme. S druge strane, raduje i to što su građani prepoznali da smo dosta toga na terenu već uradili i često dođu samo da se zahvale ili daju neki prijedlog, sugestiju,“ kazao je načelnik Hadžibajrić dodavši da će se u naredne dvije sedmice obići i preostale mjesne zajednice.

 

Pitanja građana...

Sabina Bisić je porijeklom iz Gradiške, odrasla je u Švicarskoj, živjela u Holandiji, a sada planira pokrenuti vlastiti biznis u Starom Gradu.

Slučajno sam se šetala ovdje jučer i vidjela obavijest o prijemu građana na otvorenom. Tek sam doselila u Sarajevo, i to u Stari Grad, u ulicu Zelenih beretki, tako da mi je ovo odlično da se upoznam sa brojnim stvarima koje se tiču rada Općine Stari Grad. Polako započinjem biznis, proizvodnja i prodaja posebne obuće i odjeće, te sam se i oko toga raspitala dana. Interesuju me poslovni prostori jer za sljedeću godinu planiram sa suprugom pokrenuti veće poslovanje. S obzirom da imam iskustvo života u razvijenim zapadnim zemljama, moram pohvaliti rad i trud općinskih službenika i generalno građana da se stvari promijene i učine boljim,“ ispričala je Sabina.

 

Refik Salihović živi u ulici Sime Milutinovića Sarajlije već 30 godina i problem su mu žardinjere.

„Danas sam Službi za investicije i komunalne poslove prijavio problem fiksnih žardinjera u mojoj ulici koji onemogućavaju pristup vozilima stanara te ulice, vozilima hitne pomoći, vatrogasaca. Žardinjere su teške, fiksne, došao sam da vidim da li postoji neki drugi način da se može prići, evo ja svoje stvari ne mogu dovući do pred ulaz, jednostavno je nemoguće prići do stana.“ Iznio je još jedan problem: „Ja, kao i većina mojih komšija, teško živimo sa bukom, znate mnogo mlađih ljudi se skuplja u našoj ulici, tu su brojni kafići, po čitavu noć se to zna dešavati. Volio bih da Općina ili već ko je nadležan spriječi grafite i šaranje po fasadama, ali i po pločama,“ kazao je.

Džulesma Džakmić je došla zbog problema u ulici Bentbaša. „Došla sam da porazgovaram sa općinskim službama u pokušaju da riješim problem osvjetljenja i puta u ulici Bentbaša. Vrlo sam zadovoljna ljubaznošću i informacijama koje sam dobila da ćete nam izaći u susret. U ulici Bentbaša živim preko 40 godina i napredak u odnosu na nekadašnja vremena je itekako vidljiv i to nam svima mora biti jasno. Želja mi je da se omladina više angažuje i bolje radi u cilju boljeg života za sve nas,“ ispričala je.

Samir Sahačić cijeli svoj život živi u ulici Petrakijina, a danas je imao pitanja za nekoliko općinskih službi. „Potez Općine je za svaku pohvalu i čistu desetku. Pokušao sam riješiti i informisati se o više stvari, socijalne i stambene politike, ali i urbanističkih saglasnosti. Svi su bili vrlo ljubazni i susretljivi, i generalno sviđa mi se ovaj javan i otvoren pristup. U Petrakijinoj ulici živim cijeli svoj život, evo skoro 50 godina. Nedavno je završen projekat rekonstrukcije moje ulice i upućujem riječi hvale za izvođača i Općinu koja je pokrenula i finansirala te radove koji su izvedeni na odličan i vrlo kvalitetan način po mom mišljenju. Kazat ću iskreno da većina građana 80-ih godina prošlog stoljeća nije ni znala da postoji Općina kao lokalna samouprava i zajednica. Prije je Općina služila samo za rodni i umrli list. Evo, u 50 godina mog života nikada se nije radio Dom zdravlja Stari Grad, nijedna stara škola nije dobila novu fasadu, stolariju, sportsku salu, to je učinjeno posljednjih desetak godina i svaka čast načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na čijem je čelu,“ ispričao je Sahačić.

Sljedeći 'Prijem stranaka na otvorenom' održat će se za građane mjesne zajednice Sedrenik, u srijedu, 23.09.2020. godine od 14-16,00 sati ispred osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ na Sedreniku.