Ulica Za beglukom: Sanira se kaldrma u donjem dijelu stepeništa

Projekat sanacije oko 160 metara stepeništa u ulici Za beglukom napreduje u skladu sa planiranom dinamikom.

Radovi su počeli ovog mjeseca, a stabilne vremenske prilike doprinijele su značajnom napretku na terenu. „Prvo je sanirano oko 40 metara betonskog stepeništa koje se nalazi iznad tunela na tranzitu, a potom se prešlo na donji dio ulice gdje ovo stepenište ima kaldrmisanu strukturu“, pojasnili su u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad i dodali da je već izvršena sanacija nekih 20-ak metara, od ukupno 120 metara kaldrmisanih stepenica.

Na početku ovog projekta razgovarali smo sa građanima i uvjerili se u važnost ovih stepenica koje koristi veliki broj ljudi, s obzirom da predstavlja najkraću ruta do srca grada. Zanimljivo da stepenište pripada mjesnim zajednicama Širokača, Bistrik i Mjedenica, a nalazi se u neposrednoj blizini Jediler turbeta, poznatijeg kao turbe 'Sedam braće'.

Prethodno stanje stepeništa, pogotovo kaldrmisanog dijela, bilo je izuzetno loše, pogotovo za vrijeme zimskih mjeseci kada je kretanje poprilično otežano i rizično za starije osobe. Ovaj projekat košta oko 53.000 KM, a za njegovo izvođenje je zadužena firma 'Klico trans gradnja' iz Sarajeva.