Održan video sastanak načelnika Hadžibajrića i načelnika Dündara iz Općine Osmangazi

Općina Stari Grad ima odličnu višegodišnju saradnju sa pobratimskom Općinom Osmangazi iz turskog grada Bursa, a danas su radni video sastanak održali općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Osmangazi Mustafa Dündar.

Nakon što je prošlog mjeseca održan sastanak sa načelnikom pobratimske Općine Fatih iz Istanbula, Centar za razvoj odnosa Turske i BiH uspješno je organizovao i ovaj sastanak u vanrednim okolnostima pandemije korona virusa koje vladaju u cijelom svijetu. Upravo je uticaj korona virusa na tokove života i djelovanje u lokalnim zajednicama bila glavna tema načelnika Hadžibajrića i Dündara. Obje općine su u okviru svojih mogućnosti pomogle svojim stanovnicima i privrednicima pogođenim koronom.

Ipak, načelnik Dündar smatra da se mora, radi dobrobiti svih, nastaviti sa planiranim aktivnostima, pogotovo kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Vrlo zanimljivo da za naredni vremenski period i Stari Grad i Osmangazi imaju u planu dva slična infrastrukturna projekta. U Starom Gradu riječ je o rekonstrukciji Trga oslobođenja – Alija Izetbegović i izgradnji podzemne garaže na tom lokalitetu, a načelnik Dündar je kazao da Općina Osmangazi u blizini svog administrativnog sjedišta također planira izgradnju trga i garaže. Dva rukovodioca su razgovarali i o aktivnom učešću pobratimske Općine Osmangazi u ovom velikom projektu u Starom Gradu koji je planiran za sljedeću godinu.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Općine Stari Grad i Općine Osmangazi, ali prije svega vrhunskom odnosu Hadžibajrića i Dündara, dva centralna lokaliteta u Starom Gradu, park At mejdan i Baščaršijski trg, su dobili sjaj kakav zaslužuju. Uz pomoć Općine Osmangazi i Grada Bursa 2011. godine izgrađena je Bakr-babina džamija, a 2015. godine u potpunosti je udahnut život Arheološkom lokalitetu Atmejdan za šta su prijatelji iz Turske izdvojili oko milion KM.

Općina Osmangazi Bursa je zajedno sa Općinom Stari Grad finansirala rekonstrukciju Baščaršijskog trga, čime je ovo mjesto, kulturno-historijski centar našeg grada i države, dobilo sjaj kakav zaslužuje. Kamen temeljac na trgu je i danas vječni podsjetnik na taj zlatni momenat prijateljstva Starog Grada i Osmangazija sa kraja 2015. godine.

Osmangazi je centralna općina grada Burse i jedna je od najvećih i najmnogoljudnijih turskih općina sa preko 800.000 stanovnika. Smatra se da je čak 60 odsto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Grad Bursa je jedan od najnaprednijih i najbogatijih gradova u Turskoj sa gradskim budžetom od skoro dvije milijarde KM. Razvijen je turizam, tekstilna i auto-industrija, a svaki minut u ovom gradu proizvede se po jedan automobil. Koliko su Bursa i Stari Grad povezani, govori činjenica da se u centru ovog grada nalazi identičan Sebilj, poput onog baščaršijskog.