Ugrađeno 900 metara novih vodovodnih i kanalizacionih cijevi na Mahmutovcu

Odlično napreduju radovi na vrlo zahtjevnom, velikom infrastrukturnom projektu u Starom Gradu, vrijednom više od 750.000 KM, a radi se o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima tri ulice Begovac, Paje i Paje sokak na Mahmutovcu.

Navedeni radovi podrazumijevali su zamjenu 900 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije, što predstavlja jedan od značajnijih ovogodišnjih projekata Općine kada je u pitanju komunalna infrastruktura.

„Radovi na polaganju cijevi i izradi šahtova na kompletnoj dionici su završeni. Sada se izvode radovi na spajanju oluka, te testiranju i ispitivanju vodovodne mreže koji podrazumijevaju ispiranje cjevovoda, te laboratorijsku analizu vode,“ kazali su u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove. Nakon toga, planirani su radovi na rekonstrukciji 66 individualnih priključaka.

 

Ugrađeno 900 metara novih cijevi

Položeno je ukupno 900 metara novih instalacionih cijevi (300 metara vodovodnih, 300 metara oborinskih i 300 metara fekalnih instalacija), te postavljeno više od 30 novih šahtova. Nakon ovih radova planirano je uređenje lokacije i asfaltiranje kompletne dionice na kojoj su se izvoditi radovi.

 

Projekat vrijedan više od 750.000 KM

Radovi koji se trenutno izvode na Mahmutovcu koštaju više od 750.000 konvertibilnih maraka, a finansiraju sredstvima Općine Stari Grad, te Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad. Međutim, ovo je samo dio projekta započetog prije dvije godine i to iz mjesnih zajednica Bistrik, preko Toka-Džeke i sada do Mahmutovca.