U svim školama u Starom Gradu poboljšani uslovi za rad i boravak djece: Nova stolarija, fasade, sale, grijanje

U osnovnim školama u općini Stari Grad u prethodnom periodu uložena su značajna sredstva u obnovu, sanaciju, ali i novu gradnju. Na taj način osigurani su mnogo bolji uslovi za boravak i rad učenika, ali i nastavnog osoblja. Imajući u vidu da većina školskih objekata u ovoj općini izgrađena u periodu od 1890. do 1960. godine, te da su tokom agresije doživjeli značajna oštećenja, njihova sanacija bila je neophodna, a u određenim slučajevima i potpuno nova izgradnja.

U posljednje tri godine potpuno su obnovljene osnovne škole „Saburina“, „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Hamdija Kreševljaković“, djelimično osnovna škola „Edhem Mulabdić“- područni objekat na Bistriku i kompletna zgrada Muzičke akademije. U ovim školama urađene su nove fasade, zamijenjena stolarija, urađena unutrašnjost, sanirano grijanje itd.

Pored toga, sagrađene su dvije sportske sale za osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Edhem Mulabdić“ koje su koštale više od dva miliona konvertibilnih maraka. Postojeće sportske sale ovih škola bile su u toliko lošem stanju da je jedino rješenje bilo potpuno ih srušiti i na njihovom mjestu sagraditi nove. Sada učenici imaju puno bolje uslove za održavanje časova tjelesnog odgoja i druge fizičke aktivnosti.

No, nisu se u posljednje tri godine gradile samo nove sale, nego i školski objekti i učionice. Osnovna škola „Vrhbosna“ dobila je novosagrađeni dio, tzv Lamelu II koja je bila potpuno devastirana u ratu, te je na njenom mjestu sagrađena nova. Izgradnja je koštala gotovo pola miliona maraka, a učenici su dobili nove učionice, biblioteku, školski mobilijar itd.

Veoma važno je istaći da se uporedo sa poboljšanjem uslova rada u školskim objektima radilo i na povećanju strepena sigurnosti učenika. Općina Stari Grad finansirala je postavljanje videonadzora na svim osnovnim i srednjim školama u ovoj općini, te je postavljeno više od stotinu vanjskih i unutrašnjih kamera na objektima. Sve kamere uvezane su sa Prvom PU-PS Stari Grad gdje je također nabavljen novi server i poboljšanja postojeća oprema za praćenje videonadzora.

“Uvijek ističem da je najvažnije ulagati u budućnost naše djece i omogućiti im što bolje uslove za rad. Uslovi u našim školama nisu bili dobri. Loša stolarija, grijanje, fasade, oštećene i stare sale – sve je to trebalo mijenjati i aktivno smo radili na tome. Iako obrazovne institucije nisu u direktnoj nadležnosti lokalne zajednice, mi smo djelovali za dobrobit naše djece i prosvjetnih radnika. Zahvaljujući određenoj podršci drugih nivoa vlasti, UNDP-a i određenih ambasada dosta posla je urađeno. Još uvijek imamo škola koje je potrebno obnoviti i na tome ćemo raditi u narednom periodu,“ izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Neke od ovih projekata finansirala je isključivo Općina Stari Grad, a u nekim su učestvovali i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, Federalno ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, UNDP i drugi donatori.

Pored infrastrukture u školama, učenicima se obezbjeđuju i školske stipendije, ruksaci i školski pribor za prvačiće, besplatne užine, motiviraju se raznim vrstama nagrada na učešće i školskim i drugim takmičenjima itd. U nastavku teksta donosimo pregled projekata po školama:

 

GRADNJA I REKONSTRUKCIJA ŠKOLA

 

Osnovna škola “Vrhbosna“

Nakon više od dvadeset godina, osnovna škola „Vrhbosna“ ponovo radi u punom kapacitetu. U februaru 2017. je svečano otvoreni novosagrađeni dio, tzv Lamela II koji je bio potpuno porušen u ratu. Njegovu izgradnju finansirala je Općina Stari Grad izdvajajući sredstva iz budžeta na godišnjem nivou, a ukupno je uloženo oko 330.000 KM. Kompletna investicija koštala je skoro pola miliona maraka. Federalno ministarstvo obrazovanja izdvojilo je 100.000 KM, a oko 30.000 KM donirala je Turska vojna misija u BiH. Osim toga, 2010. godine Općina je učestvovala u sanaciji fiskulturne sale ove škole koja je stradala u poplavi.

 

Muzička akademija

U toku 2019. i 2020. godine izvršena je restauracija zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine. Uspješno je izvršena zamjena kompletne stolarije, te radovi utopljavanja, farbanja i potpune sanacije fasade. Izvršena je i sanacija tavanskih prostorija, zamjena mašinskih instalacija, izgrađena nova kotlovnica, dimnjak i paneli. Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, smanjiti zagađenje, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojili su oko 140.000 KM. Druga faza radova koštala je oko 550.000 KM i finansirala ih Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“.

 

Osnovna škola “Saburina”

U osnovnoj školi „Saburina, jednoj od najstarijih školskih ustanova u gradu, 2019. godine uspješno je realizovan projekat"Povećanja energetske efikasnosti objekta", a koji je dio projektne saradnje ambasada Slovačke, Japana, Poljske, Češke i Mađarske, uz učešće i podršku i Općine Stari Grad Sarajevo. Zahvaljujući donaciji Ambasade Slovačke Republike od 200.000 KM, u OŠ „Saburina“ ugrađen je najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela. Projekat su podržali i Gradska uprava Grada Sarajevo, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Nakon toga, izvršena je zamjena stolarije – postavljanje novih prozora i unutarnjih vrata na cijelom objektu. Ovaj projekat finansirala je Ambasada Japana u BiH sa 150.000 KM, od čega je Općina Stari Grad snosila troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM. U OŠ“Saburina“ urađena je i rekonstrukcija toaleta, uz zamjenu vodovodnih instalacija na spratu i u prizemlju objekta. Ova projekat finansirala je Ambasada Češke Republike iznosom od 19.000 KM, Općina Stari Grad sa 5.000 KM i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, mlade KS također sa 5.000 KM. U konačnici, škola je dobila i rekonstruisanu biblioteku, te potpuno opremljeni i uređeni produženi boravak. Te je radove, iznosom od 40.000 KM finansirala je Ambasada Republike Poljske.

U OŠ “Saburina” 2015.godine urađena je i rekonstrukcija starog, oštećenog krova. Sredstva su obezbijedili pobratimska Općina Silivri iz Republike Turske 50.000 KM i Općina Stari Grad Sarajevo 39.000 KM.

 

Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija”

U ovoj školi je 2019. godine urađena rekonstrukcija grijanja, zamjena stolarije, sanacija krovne konstrukcije i postavljanja nove termoizolacije na tavanu. Vrijednost projekta utopljavanja OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ iznosila je oko 450.000 konvertibilnih maraka, a finansirala ga je Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementirao UNDP u BiH. Finansijsku podršku projektu utopljavanja OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ dala je Općina Stari Grad Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Utopljavanje OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ dio je projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u koji se Općina Stari Grad uključila putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. Ranije je Općina ovoj školi sufinansirala nabavku i montažu kotla za zagrijavanje s iznosom od 20.000 KM. Također, Turska vojna misija u BiH, i ovoj školi je donirala novi školski namještaj za fonokabinet, te audio-vizuelne uređaje za rad učenika i nastavnika.

 

Sportska sala za OŠ”Mula Mustafa Bašeskija”

Sagrađena je nova sportska sala u OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija”, koja je svečano otvorena u januaru, 2017. godine. Sala je opremljena sportskim mobilijarom, a izgrađena je i kotlovnica za njeno zagrijavanje. Kompletnu investiciju, u iznosu od oko 750.000 KM finansirala je Općina Stari Grad. Pored nove sale, uređeno je i školsko dvorište, izgrađeno novo stepenište, te nadstrešnica. Kupljeno je i šest novih koševa, za što je Općina izdvojila 4.000 KM za kupovinu četiri koša, dok je druga dva obezbijedio donator Optika Baroš.

 

OŠ ”Hamdija Kreševljaković”

Općina Stari Grad je izdvojila sredstva za rekonstrukciju sanitarnih čvorova u OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku. Urađena je kompletna rekonstrukcija 14 kabina toaleta sa predulazima. Vrijednost investicije bila je oko 30.000 KM. U 2017. godini izvršeno je utopljavanje zgrade uz ugradnju termoizolacione fasade, rekonstrukciju krova, te sistema grijanja. Sredstva su izdvojili Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS 82.565 KM, UNDP 75.810 KM i Općina Stari Grad 69.420 KM.

 

OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”

Rekonstruisan je sistem grijanja u Osnovnoj školi „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ u mjesnoj zajednici Hrid – Jarčedoli. Vrijednost projekta bila je oko 19.200 KM, a finansirali su ga, u jednakim omjerima, Općina Stari Grad i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. U ovoj školi je rekonstruisana i fiskulturna sala koja je stradala u poplavama u maju, 2014. godine. Općina je posredovala u obezbjeđivanju sredstava za njenu obnovu, a radove koji su koštali oko 40.000 KM je finansirala Turska vojna misija u BiH. 2018. godine finansirana je hitna sanacija krova na ulazu u školu iznosom od 7.000 KM.

 

OŠ”Edhem Mulabdić”

Na područnom objektu OŠ“Edhem Mulabdić“ koji se nalazi na Bistriku izvršena je sanacija krova, dijela vanjske stolarije i toaleta unutar objekta. Radove je finansirala Ambasada Japana iznosom od 89.000 KM. Istovremeno, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za radove sanacije centralnog objekta OŠ“Edhem Mulabdić“ koji se nalazi u ulici Konak, posredstvom Fonda za zaštitu okoliša.

Općina Stari Grad je sa 22.000 KM finansirala izmještanje ulaza u područnu školu u naselju Širokača, koja pripada Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”. Finansiran je i projekat oblaganja kotlovnice u centralnom objektu osnovne škole „Edhem Mulabdić“.

 

Sportska sala OŠ ”Edhem Mulabdić”

Sportska sala OŠ“Edhem Mulabdić“ sagrađena je za pet mjeseci i zvanično otvorena 01.oktobra, 2019. godine. Srušena je stara fiskulturna sala koja je bila nefunkcionalna za izvođenje nastave, imala je neadekvatne sanitarije, oštećene zidove i podove, dotrajalu opremu…Na njenom mjestu Općina je izgradila modernu sportsku dvoranu sa pratećim prostorima: kabinetima, učionicama, svlačionicama, toaletima i prostorijama za sprave. Sala je dobila i novu opremu: golove, koševe, komplet za odbojku, strunjače i drugo. Projekat je koštao oko 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

 

Zavod “Mjedenica”

Objekti Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece”Mjedenica” su ‘utopljeni’ čime je realizovan projekat energetske efikasnosti u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Projekat je finansirala Evropska komanda američkih snaga (US EUCOM), preko svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD-a u BiH, sa iznosom od 500.000 dolara, posredstvom i na prijedlog Općine Stari Grad. Osim toga, Općina je 2018. godine izdvojila 21.000 KM za opremanje senzorne sobe Zavoda Mjedenica. Također, Općina svake godine izdvaja 5.000 KM za projekat za podršku učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima u Zavodu Mjedenica. Prije pet godina za ovaj Zavod izgrađeno je i novo sportsko igralište.

 

Sportsko igralište Mjedenica

U ulici Mjedenica do broja 50 izgrađeno je sportsko igralište na površini od oko 190 m2. Izgradnju Sportskog igrališta Mjedenica i nabavku sportskog mobilijara finansirala je Fondacija “Asmir Begović”, a Općina Stari Grad je obezbijedila zemljište, te izdala potrebne dozvole i provela postupak izbora izvođača radova.