MZ Baščaršija

I dalje veliki broj turista u Starom Gradu, u augustu nas posjetilo skoro 40.000 gostiju

Iako je sezona ljetnih godišnjih odmora na samom kraju, to ne sprječava veliki broj stranih i domaćih turista da i dalje posjećuju najljepši dio Sarajeva, Stari Grad.

Obilježena 29.godišnjica uništavanja Vijećnice i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Na današnji dan prije 29 godina uništen je jedan od najznačajnijih simbola Starog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine, sarajevska Vijećnica, odnosno Nacionalna i univerzitetska bibioteka BiH.

Načelnik Hadžibajrić posjetio SPKD Prosvjeta: Nastavlja se saradnja kroz izdavačku i bibliotečku djelatnost

Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ osnovano je davne 1902. godine od eminentnih građana Sarajeva srpske nacionalnosti koji su živjeli na području Starog Grada.

Obilježena 29. godišnjica ubistva osam građana na Baščaršiji, u ulici Halači

Na današnji dan u ulici Halači, na Baščaršiji, ubijeno je osam građana, a među njima tri sestre Spahić, te sedmogodišnja kćerka jedne od njih. Troje građana je ranjeno, a danas se navršilo tačno 29 godina od tog stravičnog zločina.

Izvršeno noćno pranje Baščaršijskog trga

Usljed velike frekvencije posjetilaca u najužoj gradskoj jezgri, konkretno na prostoru Baščaršijskog trga, još jednom je izvršeno noćno pranje ove lokacije, a po nalogu Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Obilazak saniranog dvorišta Gazi Husrev-begove medrese – TV prilog

Na poziv direktora Gazi Husrev-begove medrese hafiza Mensura Malkića, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je ovu ustanovu povodom završetka rekonstrukcije dvorišta koja je u potpunosti finansirana iz budžeta Općine Stari Grad. Pogledajte TV prilog.

Turisti na svakom koraku u jezgri Starog Grada

Slike i prizori koji se čekaju skoro dvije godine konačno su postali stvarnost, srce Starog Grada i njena ljepotica Baščaršija ponovo dočekuju veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta.

Raskošne svjetlosne dekoracije obogatile centralne ulice u Starom Gradu

U decembarskim danima starogradske ulice, iako bez snijega, zablistale su najljepšim sjajem novogodišnjih ukrasa, i u glavni grad Bosne i Hercegovine donijele zimski duh novogodišnjih praznika. Bez obzira na teška vremena izazvana pandemijom korona virusa, Općina Stari Grad nastoji pružiti ljepši ugođaj i doprinijeti prazničnoj atmosferi u srcu Starog Grada.

Uručena zaštitna oprema za Narodnu kuhinju Stari Grad

Predstavnici Općine Stari Grad uručili su zaštitnu opremu Narodnoj kuhinji “Stari Grad“, redovna je to aktivnost od početka krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Praznično ukrašavanje i dekorisanje starogradskih ulica

U toku je praznično ukrašavanje ulica u Starom Gradu. Novogodišnjim dekoracijama bit će ukrašene ulice u starogradskom jezgru Ferhadija, Sarači, Štrosmajerova, Baščaršijski trg, Mula Mustafe Bašeskije i Zelenih beretki.

Video prilog sa potpisivanja sporazuma Općine i Gazi Husrev-begove medrese

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor Gazi Husrev-begove medrese dr.hfz.Mensur Malkić potpisali su ugovor o finansiranju II faze rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese, prva faza projekta je urađena 2017. godine.

Udruženju „Kolo srpskih sestara“ uručena medicinsko-higijenska oprema

Služba za civilnu zaštitu Općine Stari Grad danas je, prema nalogu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, uručila medicinsko-higijensku opremu Udruženju „Kolo srpskih sestara“.