Biografija načelnika Općine

Ibrahim Hadžibajrić je rođen 22. novembra, 1963. godine u Sarajevu. Oženjen je i otac je dvoje djece. Osnovnu školu „Razija Omanović“ i Prvu gimnaziju završio je u Sarajevu. Diplomirao je 1988. godine na Poljoprivrednom fakultetu – Odsjek ratarstvo, također u Sarajevu, a magistarski rad na temu “Vladavina prava u savremenoj državi” uspješno je odbranio 2011. godine. Bila je to prvi put obrađena tema na prostorima bivše Jugoslavije. Subspecijalizaciju u oblasti zaštita i ispitivanja kvaliteta pijaćih voda završio je 1990. godine u Novom Sadu. Položio je napredni stepen njemačkog jezika u Goethe institutu u Beču.

Prvo zaposlenje Ibrahima Hadžibajrića bilo je odmah po okončanju studija i to u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Od 1988. do 1992. godine u ovom preduzeću bio je rukovodilac Sektora za održavanje zaštitnih zona. U toku rata od 1992. do 1995. godine bio je pripadnik Armije BiH. Od 1995. do 1997. godine radio je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kao šef i savjetnik Odsjeka za analitiku, informatiku i tehniku. U ovom Odsjeku sarađivao je s medijima, te povezivao južno-istočni prostor Balkana na ekonomsko-poslovnim principima. Funkciju vice konzula u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beču vršio je od 1998. do 2000. godine, gdje je bio angažovan na poslovima konzularne problematike, uspostavljanju poslovno-ekonomskih veza BiH i Republike Austrije, saradnje s Privrednom komorom Austrije sa akcentom unaprjeđenja i razvoja intenzivne poljoprivredne proizvodnje s posebnim osvrtom na tzv. mikro-proizvodnju u preduzećima do 100 radnika.

Direktor Fonda memorijala – Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen – obilježja žrtava genocida Kantona Sarajevo bio je dvije godine, odnosno od 2006. do 2008. godine. Ibrahim Hadžibajrić proglašen je dva puta najboljim načelnikom u BiH 2010. i 2018. godine, zatim najboljim Evropskim načelnikom u Federaciji BiH u 2012. godini. Internacionalna liga humanista 2011. godine ga je nominovala za Zlatnu plaketu sa značkom za sveukupni doprinos lokalne samouprave, a francusko Udruženje “Republique de Montmartre“ dodijelilo mu je priznanje počasnog građanina ovog Udruženja. Proglašen je 2016. godine "Načelnikom decenije u BiH", a u julu 2019. godine "Evropskim najnačelnikom decenije" od strane Nezavisne agencije za izbor najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope.
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Ibrahima Hadžibajrića prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije u javnoj službi.

Ibrahim Hadžibajrić načelnik je najstarije sarajevske općine - Općine Stari Grad. Na lokalnim izborima održanim 2008. godine građani su mu poklonili povjerenje i izabrali ga za načelnika ove općine po prvi put, isto povjerenje je dobio i na Lokalnim izborima 2012. godine, kao i 2016. kada je reizabran na tu poziciju, što mu je ukupno treći mandat.

 

 

Posljednje vijesti

Vidi sve
19
Nov

Sedam načelnika sa Sjevernog Kipra, predvođeni načelnikom Općine Mehmetçik, posjetili Stari Grad

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je sedam načelnika općina sa ...

19
Nov

Pripreme za asfaltiranje ulice Ispod Budakovića

Nakon rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 475 metara u ulici Ispod Budakovića, t...