Biografija načelnika Općine

 

Ibrahim Hadžibajrić je rođen 22. novembra, 1963. godine u Sarajevu. Oženjen je i otac je dvoje djece. Osnovnu školu „Razija Omanović“ i Prvu gimnaziju završio je u Sarajevu. Diplomirao je 1988. godine na Poljoprivrednom fakultetu – Odsjek ratarstvo, također u Sarajevu, a magistarski rad na temu “Vladavina prava u savremenoj državi” uspješno je odbranio 2011. godine. Bila je to prvi put obrađena tema na prostorima bivše Jugoslavije. Subspecijalizaciju u oblasti zaštita i ispitivanja kvaliteta pijaćih voda završio je 1990. godine u Novom Sadu. Položio je napredni stepen njemačkog jezika u Goethe institutu u Beču. 

Prvo zaposlenje Ibrahima Hadžibajrića bilo je odmah po okončanju studija i to u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Od 1988. do 1992. godine u ovom preduzeću bio je rukovodilac Sektora za održavanje zaštitnih zona. U toku rata od 1992. do 1995. godine bio je pripadnik Armije BiH. Od 1995. do 1997. godine radio je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kao šef i savjetnik Odsjeka za analitiku, informatiku i tehniku. U ovom Odsjeku sarađivao je s medijima, te povezivao južno-istočni prostor Balkana na ekonomsko-poslovnim principima. Funkciju vice konzula u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beču vršio je od 1998. do 2000. godine, gdje je bio angažovan na poslovima konzularne problematike, uspostavljanju poslovno-ekonomskih veza BiH i Republike Austrije, saradnje s Privrednom komorom Austrije sa akcentom unaprjeđenja i razvoja intenzivne poljoprivredne proizvodnje s posebnim osvrtom na tzv. mikro-proizvodnju u preduzećima do 100 radnika.

Direktor Fonda memorijala – Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen – obilježja žrtava genocida Kantona Sarajevo bio je dvije godine, odnosno od 2006. do 2008. godine. Ibrahim Hadžibajrić proglašen je najboljim Evropskim načelnikom u Federaciji BiH u 2012. godini i najboljim načelnikom u BiH 2010. godine. Internacionalna liga humanista 2011. godine ga je nominovala za Zlatnu plaketu sa značkom za sveukupni doprinos lokalne samouprave, a francusko Udruženje “Republique de Montmartre“ dodijelilo mu je priznanje počasnog građanina ovog Udruženja. Ibrahim Hadžibajrić dobitnik je i priznanja „Zlatna turistička ruža 2010.“ i Povelje F.E.S.T, a u decembru 2016. godine dobio je priznanje "Načelnik decenije u BiH" koje mu je dodijelila Nezavisna agencija za izbor najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope.
Ibrahim Hadžibajrić načelnik je najstarije sarajevske općine - Općine Stari Grad. Na lokalnim izborima održanim 2008. godine građani su mu poklonili povjerenje i izabrali ga za načelnika ove općine po prvi put, isto povjerenje je dobio i na Lokalnim izborima 2012. godine, kao i 2016. kada je reizabran na tu poziciju, što mu je ukupno treći mandat.

 

 

Posljednje vijesti

Vidi sve
20
Sep

Štrosmajerova: Pripreme za zamjenu vodovodnih instalacija

U ulici Štrosmajerova u toku ove sedmice izvršeno je uklanjanje stare podloge i ošteće...

20
Sep

U četvrtak 31. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

U četvrtak, 26. septembra, u 10:00, u Velikoj sali Općine Stari Grad, održat će se 31....