Otvorena izloba Sarajevsko ogledalo - Vratnika indra

16.05.2013
Izlobu otvorio naelnik Opine Stari Grad Ibrahim Hadibajri
Zekerijaha Nali; "Ja nisam slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo"

U Bošnjakom institutu sino (15.maja) otvorena je izloba pod nazivom "Sarajevsko ogledalo" – Vratnika šindra, akademskog slikara Zekerijaha Nalia. Izlobu je otvorio naelnik Opine Stari Grad Ibrahim Hadibajri koji je tom prilikom kazao kako su Nalieve slike ogledalo starog dijela grada i spoj prošlog i sadašnjeg vremena. Inae, izloba se odrava u okviru programa obiljeavanja Dana Opine Stari Grad Sarajevo i bti e postavljena deset dana, a izloeno je 45 djela.
Radovi predstavljaju oslikane dijelove Sarajeva na komadima vratnike šindre, drveta koje se tradicionalnom metodom pripremalo za pokrivanje vratnikih kula. Izloba ima za cilj ouvanje kulturne baštine i autentinosti starog dijela Sarajeva i vratnikih kula.
Kako je rekao autor, djela su raena na šindri sa krovova vratnikih kapija, koje je on kao umjetnik doivio kao sarajevska ogledala.
"Ja nisam to baš slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo. Sarajevo se godinama ogledalo u toj vratnikoj šindri na kapijama. Ja sam sasvim sluajno umjetnik sa Vratnika i samo sam im dao boju", rekao je Nali.
Pored vratnikih šindri, na izlobi se nalaze i etiri slike koje je Nali okarakterisao kao sarajevski vremeplov.
 


"Panorame, tj. sarajevski vremeplov, prikazan je u periodu od 1864. do 1984. godine. Na njima je karakteristino to da ima dosta objekata kojih danas više nema. Zatim, na prvoj iz 1864. uopšte nema Vijenice", pojasnio je Nali, dodavši da je prilikom slikanja panorama imao pomo i profesora historije Mirsada Avdia, koji je kustos Muzeja Grada Sarajeva.

Nazad
tampaj  Na vrh

STAROGRADSKI Haberi